Turli joylarda quyosh panellaring samaradorligini baxolash - Sh.S.Umirov; E.G.Usmonov (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Quyosh batareyalari qurilmasining joylashuvi yutilgan yorug„lik intensivligiga ta‟sir qiladi. Uchta sinov joyidan; tomda, yerda, suvda yorug„lik intensivligining eng sezilarli o„sishi tomda sodir bo„ladi. Quyosh panelining joylashuvi 30o, o„rtacha yorug„lik intensivligi 80300 lyuks, o„rtacha tok kuchi 2,38A, o„rtacha kuchlanish 230,2V, o„rtacha quvvat 40,99Vt, quyosh paneli yuzasiga ta‟sir qilganda tomdan chiqayotgan issiq bug„ panel yuzasiga ta‟sir qilib, yorug„lik intensivligi ortadi. O„rnatish joyi yer ustida, yorug„lik intensivligining o„rtacha qiymati 76960 lyuks, o„rtacha tok kuchi 1,37A, o„rtacha kuchlanish 230,28 V, o„rtacha quvvat 39,15 Vt. Qurilmaning suv ustida o„rnatilgan joyi, yorug„lik intensivligining o„rtacha qiymati 42680 lyuks, o„rtacha tok kuchi 1,33A, o„rtacha kuchlanish 230,34V, o„rtacha quvvat 38,69Vt bo„lib, oldingi ikki joydan kichik.Demak, quyosh panellarini o„rnatish joyi yorug„lik intensivligi, tok kuchi, kuchlanish va quvvatga katta ta‟sir ko„rsatadi. Yorug„lik intensivligi qancha katta bo„lsa, tok kuchi, kuchlanish va quvvat shuncha yuqori bo„ladi va aksincha.