Eshitish biofizikasi elementlari - Izzatullayeva Mavluda Nurulloyevna; Yo’ldosheva Mohizar Shuhrat qizi; Xodjayeva Diyora Zuhriddinovna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu ishda inson eshitish tizimining biofizik asoslari tahlil qilingan. Eshitish — bu tashqi tovush tebranishlarini qabul qilib, ularni neyrofiziologik signallarga aylantiruvchi murakkab tizim bo‘lib, u anatomik va biofizik jihatdan bir necha bosqichlarda amalga oshadi. Tovushning fizik xossalari, quloqning tashqi, o‘rta va ichki qismlaridagi energiya o‘zgarishlari, shuningdek, eshitishda sodir bo‘ladigan rezonans, impedans moslashuvi va transduktsiya jarayonlari biofizik nuqtai nazardan izohlangan. Bu bilimlar tibbiyotda audiologik tashxis qo‘yish va eshitish muammolarini aniqlashda muhim ahamiyatga ega.