INVESTITSION RISKLARNI BOSHQARISHNING ZAMONAVIY MEXANIZMLARI: BOSQICHLAR, STRATEGIYALAR VA ILG‘OR YONDASHUVLAR - Sattarov Baxtiyor Xolbayevich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Mazkur maqolada investitsion risklarni boshqarishning zamonaviy bosqichlari va samarali strategiyalari tahlil qilinadi. Risklarni aniqlash, baholash, ustuvorlashtirish va real vaqt rejimida monitoring qilish jarayonlari metodologik va texnologik yondashuvlar asosida bayon etilgan. Monte-Karlo simulyatsiyasi, Value-at-Risk (VaR) va stress-test kabi usullar yordamida loyihalarning moliyaviy barqarorligi matematik asosda baholandi. Raqamli texnologiyalar – sun‘iy intellekt, Big Data, real vaqtli dashboards va blokcheyn yechimlarining investitsion xavflarni boshqarishdagi o‗rni alohida yoritilgan. Tadqiqot yakunida O‗zbekiston sharoitida qo‗llanilishi mumkin bo‗lgan milliy risk menejment strategiyasi va institutsional takliflar ishlab chiqildi.