GINEKOLOGIK OPERATSIYALARDAN SO‘NG BEMORLARDA KUZATILADIGAN PSIXOEMOTSIONAL HOLATLAR - Gulsanam Karimjonova (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Maqola ginekologik operatsiyalardan so‘ng bemorlarda kuzatiladigan psixoemotsional holatlarni keng yoritishga bag‘ishlangan. Ushbu jarrohlik aralashuvlar ayollarning jismoniy va ruhiy salomatligiga sezilarli ta’sir ko‘rsatib, tashvish, depressiya va posttravmatik stress buzilishi kabi holatlarni keltirib chiqarishi mumkin. Maqolada psixoemotsional holatlarning sabablari, klinik ko‘rinishlari, diagnostikasi va boshqaruv strategiyalari tahlil qilinadi. Individual psixologik xususiyatlar, gormonal o‘zgarishlar va ijtimoiy omillar ushbu holatlarning rivojlanishidagi muhim omillar sifatida ko‘rib chiqiladi. Davolashda farmakologik va nofarmakologik usullar, xususan, kognitiv-xulqiy terapiya va ijtimoiy qo‘llab-quvvatlashning ahamiyati ta’kidlanadi. Maqola tibbiy jamoaning kompleks yondashuvi va bemorlarning hayot sifatini oshirishga qaratilgan strategiyalarni muhokama qiladi.