RAQAMLI IQTISODIYOT: INNOVATSIYALAR, IJTIMOIY TA’SIR VA RIVOJLANISH - Ashurboyev Farrux Alisher o’g’li; Ro’zimurodova Dilroz (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Raqamli iqtisodiyot - bu ma'lumot texnologiyalari va internetni o'zida mujassamlashtirgan iqtisodiy tizim bo'lib, u butun dunyo bo'ylab iqtisodiy faoliyatni shakllantiradi va samaradorlikni oshiradi. Ushbu tizim innovatsiyalar, raqamli platformalar va texnologik yangiliklar yordamida tezda rivojlanmoqda. Raqamli iqtisodiyotning asosiy elementlari bo'lib, sun'iy intellekt, blokcheyn, big data (katta ma'lumotlar), bulutli hisoblash texnologiyalari va raqamli to'lov tizimlari xizmat qiladi. Innovatsiyalar raqamli iqtisodiyotning rivojlanishiga katta ta’sir ko'rsatadi. Yangi texnologiyalarni joriy etish orqali kompaniyalar va davlatlar iqtisodiy samaradorlikni oshirib, biznes jarayonlarini soddalashtiradilar. Shu bilan birga, ijtimoiy ta'sirlar ham sezilarli bo'lib, texnologiyalar inson hayotini o'zgartiradi, yangi ish o'rinlari yaratadi va jamiyatdagi tengsizlikni kamaytiradi.