BOLALAR NEVROLOGIYASI: DIQQAT YETISHMOVCHILIGI VA GIPERAKTIVLIK SINDROMI HAMDA AUTIZM SPEKTRI BUZILISHLARI - Abdumannonova Muborakxon Abdupulat qizi; Qoraboyeva Malika Abdumajit qizi; Muzaffarov Jahongir Shavkat o‘g‘li (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada bolalar nevrologiyasining muhim jihatlari, jumladan, diqqat yetishmovchiligi va giperaktivlik sindromi hamda autizm spektri buzilishlari atroflicha yoritilgan. Diqqat yetishmovchiligi va giperaktivlik sindromi bolalarda diqqatni jamlash qiyinchiliklari, giperaktivlik va impulsivlik bilan namoyon bo‘lsa, autizm spektri buzilishlari ijtimoiy muloqot va xulq-atvordagi muayyan cheklovlar bilan tavsiflanadi. Maqolada ushbu kasalliklarning sabablari, belgilari, tashxislash usullari hamda davolash strategiyalari tahlil qilinadi. Shuningdek, diqqat yetishmovchiligi va giperaktivlik sindromi hamda autizm spektri buzilishlari o‘zaro bog‘liq bo‘lishi mumkinligi ta’kidlanib, ularga kompleks yondashuv zarurligi asoslanadi. Ushbu tadqiqotlar bolalar rivojlanishida erta tashxis va to‘g‘ri terapiyaning ahamiyatini ko‘rsatadi.