SHARQ SIVILIZATSIYASIDA BOBURIYLAR DAVLATINING O‘RNI VA BOSHQARUV TIZIMINING SHAKLLANISHI - Abdusamadova Zarina Hasan qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Mazkur maqolada Zahiriddin Muhammad Bobur tomonidan asos solingan Boburiylar sulolasining siyosiy faoliyati, davlat boshqaruvi tizimi va amalga oshirilgan ijtimoiy-islohotlar tarixiy-nazariy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqotda Boburiylar davlatining markazlashgan boshqaruv modeli, Temuriylar siyosiy merosining davomiyligi, shuningdek, Humoyun va Akbar hukmronlik davridagi islohotlar kontekstida davlat institutlarining shakllanishi ilmiy asosda yoritilgan. Xususan, moliya, adliya, harbiy, diniy va ma‘naviy sohalardagi boshqaruv tizimlari tavsifi, dinlararo bag‗rikenglik siyosati, ma‘muriy bo‗linmalar faoliyati va Boburiylar tuzumining o‗ziga xosliklari tarixiy hujjatlar, sharqshunoslik manbalari va zamonaviy tarixshunoslik yondashuvlari asosida tahlil qilinadi. Maqola yakunida Boburiylar imperiyasining Sharq sivilizatsiyasidagi o‗rni va uning dolzarb ilmiy-amaliy ahamiyati xulosa qilinadi.