O‘zbek tili uchun mashinaviy o‘rganish asosidagi to‘liq NLP pipeline ishlab chiqish tahlili - Nuraliyeva Kumush (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek tili uchun mashinaviy o‘rganish (ML) va tabiiy tilni qayta ishlash (NLP) asosida to‘liq pipeline (jarayonlar zanjiri) ishlab chiqish masalasi tahlil qilinadi. Tahlil jarayonida tokenizatsiya, morfologik tahlil, so‘z turini aniqlash (POS-tagging), lemmatizatsiya, sintaktik tahlil, semantik model yaratish va sentiment tahlil komponentlari ishlab chiqiladi. O‘zbek tilining agglutinativ xususiyatlari inobatga olingan holda, ushbu pipeline uchun maxsus korpus va modellar yaratiladi. Eksperimental natijalar ushbu yondashuvning samaradorligini ko‘rsatadi va uni tarjima, matnni avtomatik tahlil qilish va chatbot tizimlarida qo‘llash mumkinligini tasdiqlaydi.