To’qimachilik korxonalari chiqindilari tarkibidagi tabiiy tolalar bilan mustahkamlangan sintetik polimerlarga asoslangan kompozitsion materiallar olish - Ne’matova Madina (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Atrof-muhit bilan bog'liq muammolar va barqaror materiallarga bo'lgan ehtiyoj tabiiy tolalar bilan mustahkamlangan polimer kompozitlari (NFRPC) bo'yicha katta tadqiqotlar olib bordi. Tabiiy tolalarni sintetik yoki biologik parchalanadigan polimer matritsalari bilan birlashtirgan ushbu kompozitsiyalar biologik parchalanishi, arzonligi va atrof-muhitga ta'sirining kamligi tufayli an'anaviy sintetik kompozitlarga istiqbolli alternativa taklif qiladi. Ushbu maqolada tabiiy tolalar bilan mustahkamlangan kompozitlarning xususiyatlari, qo'llanilishi va muammolari ko'rib chiqiladi, bunda asosiy e'tibor mexanik va termal xususiyatlarni yaxshilash uchun tabiiy va sintetik tolalarni gibridlashtirishga qaratilgan. Bundan tashqari, maqola to'qimachilik chiqindilarini kompozit materiallarga qayta ishlashni o'rganadi, qayta ishlash va aylanma iqtisod potentsialini ta'kidlaydi. Ko'rib chiqish NFRPC ning kelajakdagi yo'nalishlari, shu jumladan materiallarni loyihalash va optimallashtirish uchun hisoblash usullaridan foydalanish bo'yicha muhokama bilan yakunlanadi.