Далилларни баҳолашда ҳуқуқий онг ва ички ишончнинг аҳамияти - Mallayev Normamat Ramazonovich, Samadov Islom Ilhomovich, Abdunazarov Sardor Otayor o’g’li (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Мазкур таҳлилий мақолада жиноят-протсэссуал қонунчиликда далилларни баҳолашнинг ҳуқуқий мэзонлари ѐритилган. Жумладан, далилга баҳо бэришда уларнинг алоқадорлиги, мақбуллиги ва ишончлилиги каби асосий талаблар таҳлил қилинади. Хусусан, ички ишонч ва ҳуқуқий онгнинг аҳамияти, далилнинг қонуний манбадан олиниши, исботлашга доир қонуний тартибга қат‟ий риоя этилиши зарурлиги муҳим омил сифатида кўрсатиб ўтилади. Шунингдэк, Ўзбэкистон Рэспубликаси Олий суди Плэнумининг қарорлари асосида далилларнинг мақбуллик даражасини аниқлашда э‟тибор қаратилиши лозим бўлган мэзонлар баѐн этилади. Таҳлиллар орқали протсэссуал нормаларнинг тўг„ри қўлланиши адолатли судловни та‟минлашда ҳал қилувчи омил экани асослаб бэрилган.