ESHITISHIDA NUQSONI BO’LGAN BOLALAR BILAN KORREKSION MASHG’ULOTLAR TASHKIL ETISH - Xojamurotova Xadicha (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Eshitish inson rivojlanishida juda muhim rol o'ynaydi. Eshitish qobiliyatidan mahrum bo'lgan odam atrofdagi dunyoni to'liq tushunish, voqelik ob'ektlari va hodisalari haqida to'liq va har tomonlama g'oyalar yaratish uchun muhim bo'lgan tovush signallarini idrok etish qobiliyatiga ega emas. Jiddiy buzilishlar bilan odam eshitish uchun mo'ljallangan ko'plab ma'lumot manbalaridan foydalana olmaydi yoki teledasturlar, filmlar va teatr tomoshalarining mazmunini to'liq idrok eta olmaydi. Insonning nutqni o'zlashtirishida eshitishning o'rni ayniqsa muhimdir. Shu sababli, odamlar bilan muloqot qilish imkoniyatlari, shuning uchun bilimlar keskin cheklangan, chunki ma'lumot uzatishning muhim usullaridan biri og'zaki nutqdir. Nutqning yo'qligi yoki rivojlanmaganligi, o'z navbatida, boshqa kognitiv jarayonlarning rivojlanishidagi buzilishlarga olib keladi