КЎРФАЗ АРАБ МАМЛАКАТЛАРИ АДИБАЛАРИ ИЖОДИДА АЁЛ ШАХСИЯТИ ТАКОМИЛЛАШУВИ МАСАЛАСИ - Ахмедова Шаҳло Иргашбаевна (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Аѐл муаммоси унинг озодлиги, ҳақ-ҳуқуқи ва жамиятда тутган ўрни араб Шарқида XIX асрдан яъни, янги даврдан энг муҳим мураккаб масалалардан бири бўлиб келмоқда. Кўрфаз араб мамлакатларида бу муаммо ХХ аср бошидан вужудга келган бўлса ҳам, ушбу аср иккинчи ярмидан айниқса, долзарб аҳамият касб этди ва ѐзувчи аѐллар равнақ топиб уларнинг ижодида ўз ифодасини топди. Бу вазият аѐлларнинг ижодини таҳлил қилишда уларга ижтимоий-маданий нуқтаи назардан ѐндошишни тақозо қилди ва ўз ўрнида аѐл муаммосини адабиѐтда кенгроқ ѐритишга имконият берди. Чунки миллий маданиятнинг намояндаси бўлган ижодкорлар асарлари араб аѐли тақдирида жумладан, Кўрфаз аѐли тақдирида ХХ асрда рўй берган ўзгаришларни ишончли равишда таҳлил этишга йўл қўяди.