AXBOROT TIZIMLARI YORDAMIDA EKOLOGIK MA’LUMOTLARNI QAYTA ISHLASH JARAYONLARINI AVTOMATLASHTIRISH - Nurqulov Jaloliddin Alisher o‘g‘li, Nurqulova Gulsevar Rahimjon qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Hozirgi kunda ekologik monitoring va chiqindilarni boshqarish bo‘yicha axborot tizimlaridan foydalanish muhim ahamiyat kasb etmoqda. Ushbu maqolada ekologik ma’lumotlarni qayta ishlash jarayonlarini avtomatlashtirish, sun’iy intellekt va ma’lumotlar bazalaridan foydalanish orqali samaradorlikni oshirish imkoniyatlari yoritiladi. Axborot tizimlari atrof-muhit monitoringida real vaqt rejimida ma’lumotlarni yig‘ish, tahlil qilish va prognozlashda muhim vosita sifatida namoyon bo‘lmoqda. GIS texnologiyalari va IoT(Internet of Things) qurilmalari yordamida ekologik jarayonlarni kuzatish va chiqindilarni qayta ishlash tizimini takomillashtirish masalalari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari ekologik ma’lumotlarni qayta ishlash tizimlarining samaradorligini oshirish va ekologik muammolarga innovatsion yondashuvni ishlab chiqishda muhim ahamiyat kasb etishi mumkin. Maqola ekologik monitoringni avtomatlashtirishga yo‘naltirilgan axborot tizimlarining rivojlanish istiqbollari va ularning amaliy qo‘llanilishi bo‘yicha tavsiyalarni ham o‘z ichiga oladi.