Nisbiylik nazariyasi va uning astrofizikadagi qo‘llanilishi - Mamatqulov Shavkatjon Mashirabovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada nisbiylik nazariyasining asosiy tamoyillari va uning astrofizikada qo‘llanilishi ko‘rib chiqiladi. Maxsus va umumiy nisbiylik nazariyalari astronomik hodisalarni tushuntirishda qanday yordam berishi, qora tuynuklar, tortishish linzalari va vaqtning kengayishi kabi fenomenlarga ta’siri yoritiladi. Shuningdek, nazariyaning zamonaviy astrofizika tadqiqotlaridagi ahamiyati tahlil qilinadi.