Savdo nizolarida inson huquqlarini hisobga olish - Durdona Narimanova Maxmudjon qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Maqolada savdo nizolari va inson huquqlari o‘rtasidagi murakkab munosabatlar yoritilgan. Asosiy e’tibor iqtisodiy manfaatlar va inson huquqlari tamoyillari o‘rtasidagi muvozanatga qaratilgan. Amartya Senning qobiliyatli yondashuvi doirasida inson huquqlarining iqtisodiy ko‘rsatkichlardan tashqari, insonlar qadrlaydigan hayot kechirish imkoniyatlari bilan bog‘liqligi ta’kidlanadi. Rana Plaza fojiasi iqtisodiy manfaatlarni inson huquqlaridan ustun qo‘yishning salbiy oqibatlari sifatida keltirilgan. Jahon Savdo Tashkiloti (JST) savdoni liberallashtirishga urg‘u beradi va bu inson huquqlariga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin. JSTning tanqidiy tahlilida qaramlik nazariyasi va dunyo tizimlari nazariyasidan foydalaniladi, bu nazariyalar JSTni rivojlangan davlatlarning manfaatlarini himoya qiluvchi tuzilma sifatida baholaydi.