Fotosintezning samaradorligini oshirish yo’llari - Yunusova Dilfuzaxon Shavkatovna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada fotosintez jarayonining samaradorligini oshirish yo‘llari batafsil tahlil qilinadi. Fotosintez oʻsimliklarning o‘sishi va hosildorligiga bevosita ta’sir ko‘rsatadigan muhim biologik jarayon hisoblanadi. Tadqiqotda yorug‘lik intensivligi, karbonat angidrid (CO₂) miqdori, suv resurslari, harorat rejimi va genetik modifikatsiyalarning fotosintez jarayoniga ta’siri o‘rganiladi. Shuningdek, zamonaviy biotexnologik yondashuvlar, shu jumladan CRISPR texnologiyasi va transgen o‘simliklardan foydalanish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Maqolada fotosintezni optimallashtirish uchun agrotexnik usullar, masalan, tuproq unumdorligini oshirish, sug‘orish tizimlarini takomillashtirish va o‘simliklarni muvofiq sharoitlarda yetishtirish kabi strategiyalar muhokama qilinadi. Ushbu tadqiqot natijalari qishloq xo‘jaligida hosildorlikni oshirish va ekologik barqarorlikni ta’minlashda muhim ahamiyatga ega.