РАҚАМЛАШАЁТГАН МЕҲНАТ МУНОСАБАТЛАРИ - Авазметова Ирода (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Мазкур мақолада рақамли иқтисодиѐт шаклланишининг илмий амалий асослари таҳлил қилинган. Рақамлаштириш жараѐни меҳнат бозорига, ишчи кучига қўйиладиган талабларга ҳамда меҳнат муносабатларига таъсири нуқтайи назаридан кўриб чиқилган. Шунингдек, Ўзбекистонда меҳнат муносабатларини рақамлаштиришга қаратилган қонунчилик ислоҳотлари, жумладан, Меҳнат кодекси ва таълим соҳасидаги ўзгаришлар таҳлил қилинган. Адлия вазирлиги томонидан меҳнат муносабатларини рақамлаштириш бўйича амалга оширилган ташаббуслар, хусусан, “MinJust HR” автоматлаштирилган тизими ѐрдамида меҳнат таътилларини тартибга солиш механизми ѐритилган. Мақолада рақамлаштириш жараѐнининг меҳнат бозорига ижобий ва салбий таъсирлари юзасидан илмий-амалий хулосалар келтирилган.