OʻZBEKISTON HUDUDIDAGI KOʻLLARNING GEOGRAFIK JOYLASHUVI - Olimov Valijon (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Oʻzbekiston hududidagi koʻllar turli tabiiy-geografik sharoitlarda joylashgan boʻlib, ularning kelib chiqishi, gidrologik rejimi va ekologik ahamiyati turlicha. Respublikadagi asosiy koʻllar orasida Orol dengizi, Aydarkoʻl, Sudochye, Tuzkon, Dengizkoʻl va Shoʻrkoʻl kabi tabiiy va sunʼiy suv havzalari mavjud. Ushbu koʻllarning geografik taqsimoti asosan tekislik, choʻl va togʻ oldi hududlariga toʻgʻri keladi. Tadqiqot natijalari koʻllarning ekologik holati, iqlim oʻzgarishlari va inson omilining ularga taʼsiri haqida muhim maʼlumotlar taqdim etadi.