QUMRON YODGORLIKLARINING O‘RGANISH ASOSLARI - Roziya Botirova (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Soʻnggi yillardagi O‘zbekistonda din sohasida olib borilayotgan islohotlar mamlakatda bagʻrikenglik tamoyillarini, shuningdek dinlararo hamjihatlikning ta’minlanishiga sezilarli darajada ta’sir koʻrsatmoqda. Bagʻrikenglik tamoyiliga xizmat qiluvchi dinlarning ta’limoti, tarixi, marosimlari, shuningdek, oʻziga xosliklarini oʻrganish dinshunoslik sohasining muammolaridan sanaladi. Jumladan, jahon dinlaridan biri boʻlgan va e’tiqod qiluvchilari soni koʻpligi boʻyicha birinchi oʻrinda turuvchi xristianlik va milliy din hisoblangan, o‘ziga xos an’analarga ega bo‘lgan yahudiylik dini koʻpchilik uchun qiziqarli mavzu hisoblanadi. Yahudiy diniy tarixini o‘rganish, balki qadimgi Yaqin Sharq madaniyatlarini va ularning hozirgi jamiyatga global ta’sirini tushunish mazkur sohada olib borilayotgan tadqiqotlar muhim sanaladi. Shuning uchun Qumron yodgorliklarini o‘rganish, ularning mazmuni va ahamiyatini ochib berish bugungi kunda ilmiy va madaniy jamoatchilik uchun katta ahamiyatga ega.