TARBIYA DARSLARIDA HADISLAR ORQALI O’QUVCHILAR TAFAKKURINI RIVOJLANTIRISH METODIKA - Davlatov Dilmurod Tursunovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
O‘quvchilarlarning kognitiv va axloqiy fikrlash qobiliyatlarini rivojlantirish zamonaviy ta'limning asosiy maqsadi hisoblanadi. Ushbu maqolada o‗quvchilarning fikrlash qobiliyatini oshirish uchun hadislar – Payg‗ambarimiz Muhammad sollallohu alayhi vasallamning so‗zlari, amallari va tasdig‗larini tarbiyaviy darslarga singdirish metodologiyasi ko‗rib chiqiladi. Hadislarda chuqur axloqiy va falsafiy hikmatlar mavjud bo‗lib, ular tanqidiy, tahliliy va mulohazakor fikrlashni rivojlantirish uchun qimmatli vositadir. Ushbu maqola o‘quvchilarlarni chuqur intellektual izlanishga jalb qilish uchun interfaol munozaralar, muammoli ta'lim, qiyosiy tahlil va amaliy maqolalar kabi pedagogik strategiyalarni o'rganadi. Maqolada hadislar savol-javob, mantiqiy fikr yuritish va axloqiy qaror qabul qilishga undashi, shu orqali mustaqil fikrlash va muammoni hal qilish ko‗nikmalarini rivojlantirishga alohida e‘tibor qaratiladi. Qolaversa, maqolada hadislardan o‗quvchilarning axloqiy ongini rivojlantirish, diniy ta‘limotlarni zamonaviy ta‘lim maqsadlari bilan bog‗lashda foydalanish muhimligi ta‘kidlangan. Natijalar shuni ko‗rsatadiki, hadislarni dars ishlanmalariga kiritish nafaqat o‗quvchilarning axloqiy me‘yorlar haqidagi tushunchalarini mustahkamlaydi, balki ularning kognitiv moslashuvchanligi va bilimlarini real dunyo stsenariylarida qo‗llash qobiliyatini oshiradi. Maqolaning xulosasiga ko‗ra, hadislarning ta‘lim metodologiyasiga integratsiyalashuvi turli hayotiy vaziyatlarda ongli va axloqiy qarorlar qabul qilishga qodir, har tomonlama barkamol, tanqidiy fikrlaydigan shaxslarni kamol toptirishda kuchli vosita bo‗lib xizmat qilishi mumkin.