QISHLOQ XO’JALIGI MAHSULOTLARINI YETISHTIRISH VA AHOLI DAROMADLARINI OSHIRISHDA KOOPERATSIYA FAOLIYATI IQTISODIY MEXANIZMINING NAZARIY-USLUBIY ASOSLARI - Ismonova Xilola Abdujalil qizi, Ismonova Xilola Abdujamil qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Maqolada kooperatsiya va qishloq xo„jaligi kooperativlari haqida so„z yuritilib, uning iqtisodiy va ijtimoiy ahamiyati yoritilgan. Kooperatsiya atamasi lotin tilidan "birgalikda ishlash" degan ma'noni anglatib, kooperativ esa jismoniy va yuridik shaxslarning ixtiyoriy asosda tashkil etilgan hamkorlik shakli sifatida tavsiflanadi. Qishloq xo„jaligidagi kooperativlarning asosiy vazifalari resurslarni boshqarishni optimallashtirish, mahsulot yetishtirish va bozorga chiqarishni markazlashtirish, aholi daromadlarini oshirishdan iborat.Bundan tashqari, kooperatsiyaning iqtisodiy mexanizmi tarkibiy qismlari, jumladan resurslar almashinuvi, ishlab chiqarishning ixtisoslashuvi, texnologik innovatsiyalarni joriy etish, bozor faoliyati va ijtimoiy yordamlashuv kabi jihatlar batafsil muhokama qilingan. Shuningdek, rivojlanishni cheklayotgan muammolar, jumladan davlat tomonidan qo„llab-quvvatlashning yetarli emasligi va qishloq xo„jaligi ishlab chiqaruvchilari o„rtasidagi hamkorlikning nomukammalliklar ham ko„rsatib o„tilgan. tashkiliy-iqtisodiy mexanizmlaridagi