AKSIOLOGIK LISONIY BIRLIKLARNI KONSEPTUAL TAHLIL ETISH MASALASIGA DOIR - Pardayev Zafar (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Mazkur maqola aksiologik mazmundagi lisoniy birliklarning konseptual tahliliga bag„ishlangan. Baho ifodalovchi til vositalarini lingvopragmatikasini o„rganish alohida ahamiyatga ega. Konseptual tahlil bugungi kunda sotsiolingvistika, psixolingvistika, etnolingvistika, lingvokulturologiya kabi bir qator zamonaviy soha mutaxassislarining tadqiqotlarida asosiy mavzulardan biri. Muloqot jarayonida obrazliekspressiv til vositalarining, so„zlovchining adresat bilan emotsional munosabati kabi masalalarni o„rganish uchun ham muhim va dolzarb hisoblanadi. Ushbu maqolada o„zbek badiiy matnida aksiologik baho ifodalovchi lisoniy birliklarning turli sharoitlarda, muayyan tamoyillar asosida, har xil vaziyatlarda turli maqsadlar bilan kognitiv paradigma asosida lingvokulturologik va pragmatik xususiyatlari o„rganilgan.