“Shum bola’’ asarida o’xshatishlarning lingvopoetik tahlili - Toshtemirov Ilhom (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
G’afur G’ulomning “Shum bola” asari adibning boshqa asarlari kabi o’ziga xos tarzda badiiy san’at vositalari bo’lgan troplar, metafora, mubolag’a, istiora hamda afarizmlar bilan to’yingan. Eng e’tiborga molik jihati shundan iboratki, asar o’zidagi maqsad va g’oyalarning ilgari surilishiga asosan yoshlarni odob-axloq, fahmu farosat, hayotda to’g’ri yo’ldan borishga undaydi. Shu bilan birga ochlik va qiyinchilik kunlarida o’zini qanday tutishga o’rgatadi. Ushbu maqolada biz yozuvchining asar tili va undagi personajlarga yuklagan vazifasi va o’z o’rnida asarda qo’llagan badiiy tasvir vositalari o’xshatishlardan qanday foydalanishiga e’tibor qaratamiz. Zero bu hodisa ham yoshlar hayotini to’g’ri yo’lga boshlash ham asar mazmunini yuksaltirishga xizmat qiladi.