Ekologiya va yashil iqtisodiyot yoshlarga ekologiyani asrashning muhimligi strategik faoliyati - Ubaydullayeva Sarvinoz Ravshan qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqola O‘zbekiston Respublikasi Prezidenti Shavkat Mirziyoyevning 2025-yilni "Atrof-muhitni asrash va yashil iqtisodiyot yili" deb e'lon qilgan farmoniga muvofiq tayyorlangan. Unda ekologiyani himoya qilish, xavfsizligini ta'minlash va kelajak avlodlarga tabiatni sevish va asrash madaniyatini singdirishning dolzarb masalalari yoritilgan. Tabiatni muhofaza qilish va yashil iqtisodiyotga o'tish strategiyalari orqali atrof-muhitni himoya qilishda davlat organlari va jamiyatning o‘rni muhokama qilinadi. Bugungi kunda ayrim kimyoviy elementlarning radioaktiv xususiyatlari va texnologik rivojlanish davrida yuzaga kelayotgan ekologik xavf-xatarlar haqida xabardorlikni oshirish zarurati ta’kidlangan. Yosh avlodga maktabgacha ta’lim muassasalaridan boshlab tabiatni sevish va uni asrash bo‘yicha ta'lim berish orqali ularda ekologik ong va mas'uliyatni shakllantirish taklif etilgan. Shuningdek, maqolada zamonaviy texnologik davrning yoshlar ongiga ta'siri, ularning ko‘proq gadjet va telefonlarga qiziqib, tabiatni unutib qo‘yayotgani masalasi ko‘tarilgan. Yoshlarni ekologik mas'uliyatli bo‘lishga o‘rgatish va ularda atrof-muhitga hurmat hissini rivojlantirish strategik ahamiyatga ega ekanligi qayd etilgan.