Xalqaro jinoyatlar va ular uchun javobgarlik - Muhammadiyeva Sevinch Nurbek qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Xalqaro jinoyat huquq sohasi chuqur tarixiy ildizlariga ega bo‘lib, davlat va huquqning vujudga kelish davri bilan o‘zaro chambarchars bog‘liqligini e‘tirof etish zarur. Hozirgi kunda xalqaro jinoyat huquqi doirasida xalqaro xarakterdagi jinoyatlar nazariyasi va amaliyoti shakllanib, mazkur jinoiy qilmishlar ayrim davlatlar yoki barcha davlatlarning mamfaatlariga daxl qilmoqda. Bu omillar natijasida xalqaro miqyosda xavf vujudga kelmoqda. Shuning uchun aniqlangan bunday holatlar davlatlar o‘rtasida shartnoma bo‘yicha xalqaro tusdagi jinoyatlar deb hisoblanadi, ko‘p tomonlama tegishli xalqaro huquqiy baho beriladi. Glaballashuv va integratsiyalashuvlar natijasida dunyoda xalqaro va transmilliy jinoyatlar soni oshib bormoqda. Bularga qarshi kurashish uchun ko‘pgina davlatlar birlashib, oldini olish yo‘lllarini izlashyotganligi, shuningdek, bu borada BMTning huquq ijodkorligi faoliyati natijalari ham ushbu masalaning dolzarbligidan dalolat beradi.