STEREОTIP TUSHUNCHАSI VА ОBRАZ YАRАTISH YО‘LLАR - Rо‘ziyevа Dilyаyrа Nurmurоdоvnа (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Mazkur maqola stereotip masalasi va badiiy adabiyotda obraz yaratish yo'llariga bag‗ishlangan. Jamlash va prototip asosida obrazlarni adabiyotshunoslik fani shartli ravishda turlarga bo‗lib o‗rganishi alohida to‗xtalib o‗tilgan. yaratilgan Ushbu maqolada stereotip tushunchasi yana-da oydinlashtirilib yoritilgan. Maqolada, shuningdek, zamon va makon, milliy xarakter, adabiy tafakkur, lingvomadaniyatshunoslik kabi tushunchalar kiritilib, stereotiplar va obrazlarning shakllanishidagi o‗zaro bog‗liqlik tahlil qilinadi. Yaratilgan obrazlarning tarixiy va madaniy kontekstdagi roli va ularning o‗ziga xos xususiyatlari, shuningdek, badiiy asarlarda jamiyat va individning muvofiqligini aks ettiruvchi jihatlar ko‗rib chiqiladi. Badiiy adabiyotda personaj va uning atrofidagi voqealar, lingvokultural o‗zgarishlar va milliy xususiyatlar tasvirlangan holda, stereotiplar va obrazlar orasidagi farqlar, individual shaxsning jamiyatdagi o‗rni hamda uning o‗ziga xosligi tahlil etiladi. Bunday tahlil orqali adabiyotda mavjud bo‗lgan stereotiplarning inson tabiatini shakllantirishdagi o‗rni va ularning adabiy janrlarda aks etishi ko‗rsatiladi.