BUYUK IPAK YO’LI SIVILIZATSIYALARARO MULOQOT YO’LI - Rasulova Umida, Turdimurodova Zarnigor (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada Buyuk ipak yo‟lining paydo bo‟lishi va uning tarmoqlari haqida so‟z yuritiladi. Qadimgi xalqlarning turli tomonlama rivojlanishida savdo va tranzit yo'llarning ahamiyati nihoyatda kattadir.O‟rta Osiyo va Yevropani bog‟lovchi savdo yo‟li hisoblanuvchi Buyuk Ipak yo‟li haqida so‟z boradi. Buyuk Ipak yo'li haqida gap ketganda, bu qadimiy savdo yo'li O'rta Osiyo va Yevropani bog'lab, turli xalqlarning iqtisodiy va madaniy rivojlanishiga katta hissa qo'shgan. Bu yo'l orqali nafaqat tovarlar, balki madaniyatlar, g'oyalar va texnologiyalar ham almashilgan. Buyuk Ipak yo'li tarmoqlari orqali Xitoydan boshlanib, Markaziy Osiyo, Hindiston, Fors, Arabiston va Yevropaga qadar yetib borgan.