Karolinglar sulolasi davrida Franklar imperiyasi - Salimova Sitora (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Frank davlati — ilk oʻrta asrlarda Gʻarbiy Yevropadagi davlat (V asr oxiri —843). V asr oxirida Gʻarbiy Rim imperiyasining Galliya viloyatini Xlodvig I rahbarligidagi franklar tomonidan bosib olinishi jarayonida vujudga kelgan. Buyuk Karlning harbiy yurishlari natijasida oʻz tarkibiga Gʻarbiy Yevropaning deyarli butun qismi va Markaziy Yevropaning bir qismini kiritgan. Unda merovinglar 486-751 va karolinglar 751-843 sulolalari hukmdorlik qilishgan.