Psixologik tadqiqotlarning noekperimental metodlari - Ro`ziyev Jamshidbek Komiljon o`g`li, Akbaraliyeva Asilaxon (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Hozirgi kunda noeksperimental metodlar psixologiyada keng qo'llanilmoqda, ayniqsa onlayn platformalarda anketalar va intervyular yordamida. Zamonaviy tadqiqotlarda noeksperimental metodlar turli sohalarda keng qo'llaniladi va ma'lumotlarni to'plash, tahlil qilish va xulosa chiqarish jarayonlarida muhim rol o'ynaydi. Bu metodlar eksperimentlar o'tkazmasdan, mavjud holatlar va muammolarni o'rganishga qaratilgan. Quyidagi noeksperimental metodlar keng tarqalgan ma'lumotlarni o'rganish, statistik tahlil va natijalarni umumlashtirish orqali xulosa chiqarish. Mavjud jarayonlarni, hodisalarni yoki muammolarni kuzatish va ularni tahlil qilish. Bu metodda izlanayotgan ob'ektning tabiiy holatidagi harakatlari o'rganiladi. Respondentlardan ma'lumot to'plash uchun savollar berish. Bu metod, odatda, anketalar yoki intervyular orqali amalga oshiriladi. metodlari: mavjud materiallarni (masalan, matnlar, suratlar) chuqur tahlil qilish va yangi ma'lumotlarni olish uchun turli usullarni qo'llash. Holatlarni chuqur o'rganish va ularni tahlil qilish. Bu usulda muammoni batafsil o'rganish va uning sabablari.