MAKTABGACHA TA’LIM TASHKILOTLARIDA BOLALARNING KOMPETENSIYALARINI RIVOJLANTIRISH - Ubaydullayev Normuhammad Xasanovich, Toshtemirova Marjona Maruf qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Maqolada maktabgacha yoshdagi tarbiyalanuvchilarning hayotida mashg‟ulotlarning ahamiyati va tarbiyalanuvchilarda o„yin kompetensiyasini rivojlantirishning amaliy metodlari ko„rib chiqilgan. Shuningdek, pedagog tarbiyachilarning bolalarda o„yin kompetensiyalarini rivojlantirish uchun turli zamonaviy metod va usullar ishlab chiqib, uni amaliyotda qo„llashi tadqiq qilingan. O„yin kompetensiyalarini rivojlantirish uchun taklif va tavsiyalar berilgan. Rivojlantiruvchi 5 ta markazlarda o„yin orqali bolalarga ta‟lim va tarbiya berish haqida bir qancha taklif va fikrlar keltirib o„tilgan. Bolaning rivojlanish sohalari kompetensiyalari bayon qilingan. Bolaning rivojlanish sohalari kompetensiyalarining metodologik asoslari ko‟rsatib berilgan. Jumladan, maktabgacha ta‟lim va tarbiya sohasiga oid me‟yoriy-huquqiy hujjatlarga alohida to‟xtalib o‟tilgan. Hamda bola tarbiyasiga va uning kelajagiga doir hikmatli so‟zlar tahliliy o‟rganilgan. Hamda bolaning rivojlanish sohalari kompetensiyalarini shakllantirish masalasi dolzarbligi borasidagi fikrlar keltirilgan