10-SINF ALGEBRA FANIDA EHTIMOLLIK BO’LIMIGA KIRISH: ASOSIY VA QO‘SHMA HODISALARNI TUSHUNISH - Muhitdinova Zuhra Ermirzayevna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Ehtimollik - bu tanga ag'darish kabi oddiy hodisalardan ob-havo sharoitlarini bashorat qilish kabi murakkab hodisalargacha bo'lgan voqealar ehtimolini miqdoriy tavsiflovchi asosiy matematik tushuncha. Ushbu maqola ehtimollikning asosiy tamoyillarini, shu jumladan oddiy va murakkab hodisalarni o'rganadi va ularning turli sohalarda amaliy qo'llanilishidagi ahamiyatini ko'rsatadi. Mustaqil va bog'liq hodisalarni hamda "VA" va "YOKI" ehtimolliklarini hisoblashning tegishli usullarini o'rganib, bu ish matematik fikrlash va qaror qabul qilish jarayonlarida ehtimollik rolini har tomonlama tushunishga qaratilgan. Topilmalar ob-havo prognozi, sug'urta, o'yin va tibbiy tadqiqotlar kabi real sharoitlarda ehtimollik foydaliligini ta'kidlab, matematik bashoratlar va tahlillar kundalik hayot va sanoat amaliyotiga qanday ta'sir qilishini ko'rsatadi.