O‘ZBEK TILIDA RANG RAMZLARINING LINGVOMADANIY JIHATI - Latofat Ziyatova (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Ushbu maqolada o„zbek tilida rang ramzlarining lingvomadaniy jihatilari badiiy asarlardan olingan parchalar asosida tahlil qilingan. Afrika qit‟asida yashovchi xalqlarning ramz va marosimlarini tadqiq etgan ingliz etnografi Viktor Terner rang ramzlar ilg„ab ohnish jihatidan ancha qadimiy ekanligini ko„rsatib bergan. Uning aniqlashicha, qadimgi inson uch: dastlab oq, qora, qizil ranglar bdan bog„liq ramzlarni kashf etgan bo„lsa, keyinchalik u asta-sekin bu uchlikka yashil, ko„k, sariq va boshqa ranglar bdan aloqador ramzlarni kiritgan. Rang ramzlar har millat vakillarida o„ziga xos madaniy belgisini ifodalaganligi yoritib berilgan.