О‘ZBEKISTONDA MUSTAQILLIK YILLARIDA TASVIRIY SAN’AT SOHASI RIVOJLANISHINING ASOSIY TENDENSIYALARI - ASRORBEK HAMROYEV BAXTIYORIVICH (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Ushbu maqolada mustaqillik yillarida, jumladan 90-yillarda mahobatli va landshaftli haykaltaroshlik, devoriy rangtasvir va vitraj, mozaika va me‟morlik bilan uzviy bog„liq mahobatli bezak san‟atining boshqa turlari turar-joy muhiti estetikasi shakllanishiga salmoqli hissasini qо„shilishi. Shu davrda barpo etilgan yirik inshootlar mahobatli rangtasvirchilarning faol ishtirokida bunyod bо„lganligi bayon etilgan. Shuningdek, 1991-2001 yillarda bо„lib о„tgan kо„p sonli kо„rgazmalar mazkur davr rangtasviri uslub va kompozitsion yechimning turli tumanligini tasdiqlaydi. Respublika umummilliy kо„rgazmalarda Toshkentlik rangtasvirchilar asosiy guruhni tashkil etib kelingaligi, sо„nggi yillarda esa rangtasvirning geografik hududi Samarqand, Andijon, Buxoro, Namangan, Nukuslar kо„zga kuringan markazga aylanganligi zamonaviy o„zbek san‟atining yangi davrga o‟tishi uchun dastlabki qamal toshini qo„yilish davri bo‟lganligi manbalar asosida ko„rsatib berilgan.