SHAHAR EKOLOGIYASI: TABIIY EKOTIZIMLARNI SHAHAR MUHITIGA MOSLASHTIRISH - Xòjayeva Ziyodajon (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Urbanizatsiya XXI asrning eng muhim global tendentsiyalaridan biri bo'lib, hozirda dunyo aholisining yarmidan ko'pi shaharlarda istiqomat qiladi. Shaharlar kengaygani sari ular tabiiy landshaftlarni o'zgartirib, ekotizimlarning parchalanishiga va yo'qolishiga olib keladi. Shahar ekologiyasi, shahar muhiti va tabiiy ekotizimlar o'rtasidagi munosabatlarni o'rganadigan fanlararo soha bo'lib, biz ushbu ekotizimlarni shahar sharoitlariga qanday moslashtirish va integratsiya qilishimiz mumkinligi haqida tushuncha beradi. Shahar ekologiyasi tamoyillarini tushunish va amalga oshirish orqali shaharlar yanada chidamli, barqaror va yashashga yaroqli bo'lishi mumkin.