IKKINCHI JAHON URUSHI YILLARIDA O’ZBEKISTONNING FASHIZM USTIDAN QOZONILGAN G’ALABANI TA’MINLASHGA QO’SHGAN HISSASI - Zokirjonov Mirzohid Shuhrat o’g’li (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Insoniyat o’z taraqqiyotining muayyan bosqichlarida urushlarni ham o’z boshidan kechirib kelgan. Insoniyat XX asrning o’zida ikkita jahon urushini o’z boshidan kechirdi. Biroq son sanoqsiz behisob qurbonlar berilgan hamda ommaviy qirg’in qurollari ishlatilgan urush bu Ikkinchi jahon urushi bo’ldi. Ikkinchi jahon urushi yuz millionlab begunoh insonlarning halok bo’lishiga olib kelgan urush sifatida tarixda insoniyat fojeasi sifatida kirdi. Ayni vaqtda bu urush eng dahshatli va qonli urush sifatida tarixda qoldi. Ikkinchi jahon urushining dastlabki kunlaridanoq butun SSSRda jumladan O’zbekistonda ham ommaviy safarbarlik e’lon qilindi. Urush boshlangani munosabati bilan SSSR rahbariyati sovet xalqiga murojaat bilan chiqib, dushmanni tor mor qilinishini va g’alabaga erishilishi haqida Stalin nutq so’zlab SSSRning tarkibidagi barcha xalqlarni fashizmga qarshi kurashga chaqirdi.