Transmilliy korporatsiyalarning (TMK) global ta`sirni amalga oshirish omili sifatidagi o`rni - O`ktamova Kumush (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Zamonaviy sharoitda xalqarolashtirishning asosiy harakatlantiruvchi kuchi kompaniya va xorijiy filiallardan iborat yirik iqtisodiy birlashmalar bo'lgan Transmilliy korporatiyalar (TMK) hisoblanadi. Xalqaro maydondagi ko'plab voqealar TMKlar bilan bog'liq bo'lib, ularning siyosati bilan shartlangan yoki ular tomonidan boshlangan. TMKlar jahon siyosatida faol ishtirok etadilar va davlatlararo munosabatlarga ta‘sir ko‗rsatadilar. Jahon siyosatini iqtisodlashtirish yangi tizimning asosiy parametrlaridan biriga aylanib bormoqda. Ularning faoliyati iqtisodiyot va siyosatning globallashuv jarayonlarini chuqurlashtiradi. Globallashuv, o'z navbatida, TMKlarning mavqeini mustahkamlaydi, ularning mamlakatlarning siyosiy rejimlariga ta'sir qilishning yanada samarali usullarini shakllantiradi va ular faoliyatining siyosiy maydonini kengaytiradi. TMKlar deyarli hamma joyda mavjud kuchga aylandi. Ushbu ilmiy maqolada AQSH transmilliy korporatsiyalarining faoliyati tahlil etilgan.