Ёзув турларининг вужудга келиши ва Моварауннаҳрда ривожланган хат услублари - А.Абдуллаев (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Араб ѐзувининг 100 дан ортиқ тури мавжуд. 28 ҳарфдан иборат бўлган араб алифбосининг дастлабки шакли хатти маъқалий бўлиб, тик чизиқлар билан ифодаланган. Аммо узоқ истеъмолда бўлиб, шуҳрат қозона олмаган. Араб ѐзуви кенг тарқала бошлангач, уни ўрганиш ва ривожлантиришга киришилди. VII асрдан бошлаб унинг ўрнини араб ѐзувининг энг қадимийси ва энг машҳури ҳисобланган хатти куфий эгаллайди.