DEVIANT XULQ-ATVORGA MOYIL BO’LGAN YOSHLAR BILAN ISHLASH - Nazarova Sohiba Abdumuminovna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Deviant xulq-atvor turlariga kiruvchi ichkilikbozlik, giyohvandlik, o'z o'zini o'ldirish bilan bog'liq ijtimoiy illatlarning har biri yuzaga kelishi va ijtimoiy oqibatlariga ko'ra mohiyatan turli jihatlarga ega. Birinchi farq uzoq davom etadigan ijtimoiy zararli odatlar deviant xulq-atvor turmush tarzining ajralmas qismiga aylanadi. Doimiy oilaviy kelishmovchilik, oila va atrof-muhitdan qoniqmaslik, uydagi tushunmovchilik va boshqalar. – bularning barchasi bolaning ruhiyatini jarohatlaydi va u mavjud vaziyatni o'zgartirishga harakat qiladi. Bu o'rinda kamchiliklar, jumladan, nizolar rivojlanishining oldini oluvchi va unga qarshi kurashuvchi ijtimoiy nazorat tizimlari ijtimoiy institutlarda salbiy rol o'ynaydi.