O’quvchilarni ko’proq kitob o’qishga undaydigon kuch va omillar - Xudoyberdiyeva Odina (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
O'qish nafaqat funktsional mahorat, balki bilim, tasavvur va shaxsiy o'sish uchun eshikdir. O'quvchilarni ko'proq o'qishga undaydigan omillarni tushunish o'qituvchilar, siyosatchilar va savodxonlik va umrbod ta'lim madaniyatini rivojlantirishga intilayotgan ota-onalar uchun juda muhimdir. Ushbu dissertatsiya o’quvchilarning ko'proq o'qishga bo'lgan motivatsiyasiga ta'sir qiluvchi ko'p qirrali omillarni o'rganish, ichki va tashqi motivatsiyalarni, ijtimoiy-madaniy ta'sirlarni va ta'lim muhitining rolini o'rganishga qaratilgan. Mavjud tadqiqotlar va empirik dalillarni sintez qilish orqali ushbu dissertatsiya o'qituvchilar va manfaatdor tomonlarda o'qishga bo'lgan muhabbatni qanday oshirishi va o’quvchilar o'rtasida savodxonlik natijalarini oshirishi mumkinligi haqida tushuncha berishga intiladi.