THE CHRISTIAN FACTOR IN CENTRAL ASIAN CIVILIZATION: INTERFAITH INTEGRATION AND DEVELOPMENT FROM ANTIQUITY TO THE ISLAMIC PERIOD - Surayyo Irismetova (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2026)
Ushbu maqolada Markaziy Osiyo sivilizatsiyasi shakllanishida xristianlik omilining tutgan o‘rni antik davrdan islom dini yoyilguniga qadar bo‘lgan davr kesimida tadqiq etiladi. Maqolada xristianlikning turli oqimlari mintaqadagi boshqa dinlar (zardushtiylik, buddaviylik, moniylik) bilan o‘zaro integratsiyalashuvi va madaniy sintez jarayonlari tahlil qilingan. Arxeologik yodgorliklar va yozma manbalar asosida xristian jamoalarining mintaqa urbanizatsiyasi, fani va ma’rifatiga qo‘shgan hissasi ochib beriladi. Tadqiqot natijalari Markaziy Osiyoning tarixiy tolerantlik va sivilizatsiyalararo muloqot markazi sifatidagi nufuzini ilmiy asoslashga xizmat qiladi.