SH.XOLMIRZAYEV QISSALARIDA TABIAT VA INSON RUHIY DUNYOSI UYG‘UNLIGI - Qaraqulov Azizbek Amonqulovich (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2026)
Mazkur tezisda Shukur Xolmirzayev qissalarida tabiat va inson ruhiy dunyosi uyg‘unligi masalasi adabiy-estetik hamda psixologik nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Yozuvchi asarlarida tabiat tasvirlari oddiy fon emas, balki qahramon ruhiyatini ochuvchi poetik vosita sifatida talqin etilishi asoslab beriladi. Fasllar almashinuvi, ob-havo hodisalari, tabiiy manzaralarning ramziy ma’nosi qahramonning ichki kechinmalari, axloqiy tanlovi va ma’naviy o‘sishi bilan uzviy bog‘liqlikda yoritiladi. Shuningdek, tabiatning metaforik va ramziy kuchi orqali inson ruhiyatining murakkab qatlamlari ochib berilishi ilmiy xulosalar asosida ko‘rsatib beriladi. Xulosa sifatida, yozuvchi qissalarida inson va tabiat o‘rtasidagi uyg‘unlik poetik realizmning muhim ko‘rinishi ekanligi ta’kidlanadi.