HORNDESKI GRAVITATSIYASIDA PLAZMA MAVJUD HOLDA FOTON SFERASI - Husanboy Hoshimov,; Gavhar Qarshiyeva,; Gulxumor Ibrohimova, (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2026)
Ushbu tezisda Horndeski tipidagi modifikatsiyalangan gravitatsiya doirasida sferik-simmetrik qora tuynuk atrofida yorug‘lik nurlarining beqaror doiraviy orbitasi — foton sferasi tahlil qilinadi. Metrik funksiya Shvartschild hadiga qo‘shimcha ravishda a/r2a/r^{2}a/r2 ko‘rinishdagi “effektiv Horndeski parametri” bilan umumlashtiriladi. Foton sferasi radiusi uchun analitik formula chiqarilib, aaa parametrining ishorasi va miqdoriga bog‘liq ravishda foton sferasining siljishi muhokama qilinadi. Natijalar qora tuynuk soyasi va kuchli gravitatsion linzalanish kabi kuzatuvchan effektlarni Horndeski parametrlari orqali cheklash imkonini beradi.