ART TEXNOLOGIYALARI ASOSIDA BOSHLANG‘ICH TA’LIMDA QOBILIYATLARNI RIVOJLANTIRISHNING NAZARIY ASOSLARI - Mamatxo‘jayeva Odinaxon Mo‘ydinjon qizi, (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2026)
Ushbu tadqiqot boshlang‘ich ta’limda ART (san’at va badiiy faoliyatlar) texnologiyalarini qo‘llash orqali o‘quvchilarning ijodiy va badiiy qobiliyatlarini rivojlantirishning nazariy va amaliy asoslarini o‘rganishga qaratilgan. Tadqiqotda rasm chizish, musiqa, dramatizatsiya, animatsiya va badiiy ijodiy faoliyatlar yordamida darslarni interfaol shaklda tashkil etishning pedagogik samaradorligi tahlil qilindi. Empirik ma’lumotlar shuni ko‘rsatdiki, ART texnologiyalari yordamida o‘quvchilarning darsga e’tibori, mustaqil fikrlash, muammolarni hal etish va ijodiy ko‘nikmalari sezilarli darajada oshadi. Shu bilan birga, pedagogik yondashuv va dars materiallarini badiiy faoliyatlarga moslashtirish darslarni qiziqarli va samarali qiladi. Tadqiqot natijalari boshlang‘ich sinf pedagogikasi jarayonida innovatsion metodlarni joriy etish va o‘quvchilarning ijodiy salohiyatini oshirishga ilmiy-amaliy asos yaratadi.