RAQAMLI TRANSFORMATSIYA SHAROITIDA TELEKOMMUNIKATSIYA XIZMATLARI NARXLARINING SHAKLLANISHIGA TAʼSIR ETUVCHI OMILLAR TAHLILI - Shoolim Shamansurov (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2026)
Raqamli transformatsiya jarayonlari zamonaviy iqtisodiyotda narx shakllanish mexanizmlarining mazmuni va funksional rolini tubdan oʻzgartirmoqda. Telekommunikatsiya xizmatlari bozori ushbu oʻzgarishlarning eng faol namoyon boʻlayotgan sohalaridan biri boʻlib, unda narxlar endilikda nafaqat ishlab chiqarish xarajatlari va talab–taklif nisbatlari, balki texnologik innovatsiyalar, raqamli infratuzilma, platforma iqtisodiyoti, isteʼmolchi xulq-atvori va institutsional muhit taʼsirida shakllanmoqda. Mazkur ilmiy tezisda raqamli transformatsiya sharoitida telekommunikatsiya xizmatlari narxlarining shakllanishiga taʼsir etuvchi asosiy iqtisodiy, texnologik, bozor va regulyativ omillar tizimli va nazariy jihatdan chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari narx siyosatini ishlab chiqishda kompleks va ilmiy asoslangan yondashuv zarurligini asoslab beradi.