Jahon mamlakatlari aloqa korxonalarining xizmatlarini diversifikatsiyalashning ilg‘or tajribalari - Gafurov Ravshan (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
Ushbu maqolada jahonning yetakchi aloqa kompaniyalari tomonidan XXI asrda xizmatlarni diversifikatsiyalash bo‘yicha shakllantirilgan ilg‘or tajribalar chuqur tahlil qilingan. AT&T, Verizon, Vodafone, China Mobile, Orange, NTT Group, Telefonica va Deutsche Telekom kabi kompaniyalar misolida telekommunikatsiya xizmatlarini media kontent, IoT, bulutli texnologiyalar, sun’iy intellekt, kiberxavfsizlik va moliyaviy xizmatlar bilan uyg‘unlashtirish orqali strategik raqobat ustunligini yaratish mexanizmlari ochib berilgan. Shuningdek, GICS (Global Industry Classification Standard) tasnifi asosida aloqa xizmatlari sektorining sanoat guruhlari va ularning sub-industriyalari bo‘yicha diversifikatsiya xaritasi ko‘rsatib berilib, mazkur tizimning strategik boshqaruvdagi ahamiyati asoslab berilgan. Jahon tajribasi tahlili O‘zbekiston aloqa korxonalari uchun diversifikatsiyaga asoslangan innovatsion o‘sish yo‘nalishlarini belgilash, xizmatlar sinergiyasini yaratish hamda “kontent + texnologiya” modeliga o‘tish zarurligini ilmiy jihatdan asoslaydi.