SUN’IY INTELLEKT ASOSIDA INTERFAOL METODLAR VA O‘YINLAR YORDAMIDA BOSHLANG‘ICH TA’LIMNI RIVOJLANTIRISH YO’LLARI - Xalilova Soxibajon Komiljonovna, (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
Hozirgi ta’lim jarayoni an’anaviy‘o‘qituvchi markaziy’ modelidan, o‘quvchini faol qatnashchisiga aylantiruvchi interaktiv va tajribaga asoslangan yondashuvlarga o‘tmoqda. Sun’iy intellekt (SI) texnologiyalari bu o‘tishni, ayniqsa boshlang‘ich sinflarda, yanada chuqurlashtirish va shaxsiylashtirish imkonini beradi. Ushbu maqolada SI asosidagi vositalar va o‘yinlar orqali boshlang‘ich sinflarda ta’lim jarayonini qanday transformatsiya qilish, o‘quvchilarning kognitiv va ijtimoiy ko‘nikmalarini rivojlantirish, shuningdek o‘qituvchilarga darslarni yanada samarali tashkil etishda yordam berish imkoniyatlari tahli qilinadi. Mamlakatimizda “5 Million AI Leaders” kabi ulkan loyihalar ishlab chiqilgan, 2026 yildan boshlab maktablarda sun’iy intellekt bo‘yicha darslar joriy etilishi rejalashtirilgan. Shu sababli, boshlang‘ich bosqichda ushbu texnologiyalarning o‘quv jarayoniga integratsiyasi masalasi dolzarb hisoblanadi.