Korreksion-pedagogik o‘yin texnologiyalari orqali aqli zaif o‘quvchilarda kognitiv faollikni uyg‘otish metodlari - Sharofutdinova Ra’noxon Shavkatovna; Djabborova Dildora Xakimjonovna (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
Ushbu ilmiy ishda korreksion-pedagogik o‘yin texnologiyalarining aqli zaif o‘quvchilarda kognitiv faollikni uyg‘otishdagi psixologik-pedagogik asoslari yoritilgan. O‘yin jarayoni diqqat, xotira, idrok, mantiqiy tafakkur va nutq faolligini bosqichma-bosqich kuchaytiruvchi vosita sifatida talqin etiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, o‘yin orqali o‘quvchi idrokining barqarorligi, eslab qolish mexanizmlari, sensor-motor moslashuv va muloqot ko‘nikmalari sezilarli darajada faollashadi. Shuningdek, o‘yin metodlari majburlangan o‘quv faoliyatini ichki motivatsiyaga aylantiradi, o‘quvchini fikrlashga undaydi, kognitiv inertlikni pasaytiradi hamda mustaqil tahliliy fikr shakllanishini qo‘llab-quvvatlaydi.