Bolalar adabiyoti orqali o‘quvchilarda milliy qadriyatlar va kreativ tafakkurni shakllantirish - Ortiqova Zulfiya Nurmaxamatovna; Abdullayeva Madinaxon Madaminjon qizi (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
Mazkur tadqiqot boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining o‘qish savodxonligini baholash jarayonida vizual materiallardan (rasmlar, grafiklar, diagrammalar, piktogrammalar) foydalanishning samaradorligini yoritadi. Vizual materiallar matnni tushunishni faollashtiradi, o‘quvchi fikrlashini jonlantiradi va diqqatni matnning mazmuniy tuzilmasiga yo‘naltiradi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, vizual yordamlar qo‘llangan baholash jarayonida o‘quvchilarning matnni tahlil qilish, asosiy g‘oyani ajratish va savollarga mantiqan javob berish ko‘nikmalari sezilarli darajada oshadi. Vizual qo‘llab-quvvatlash — matn ortidagi ma’noni ochib beradigan ko‘zgu: u o‘quvchi ongida obraz yaratadi va mazmunni tushunishni osonlashtiradi.