Ona tili darslarida matn bilan ishlashda kreativ savollar texnologiyasi: PIRLS yondashuvining innovatsion imkoniyatlari - Ortiqova Zulfiya Nurmaxamatovna; Gʻofurova Dilshodaxon Toxirjon qizi (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
Mazkur tadqiqot ona tili darslarida matn bilan ishlash jarayonida kreativ savollar texnologiyasidan foydalanishning samaradorligini yoritadi. PIRLS baholash tizimining asosiy talablari — matnni tushunish, muallif niyatini talqin qilish, tahlil qilish, mantiqiy xulosa chiqarish — o‘quvchilarda yuqori darajadagi o‘qish savodxonligini shakllantirishga xizmat qiladi. Kreativ savollar orqali o‘quvchilar matnga faqat javob topishga emas, balki yangicha fikr yaratishga undaladi. Ushbu yondashuv o‘quvchini matn iste’molchisi emas, balki matn yaratuvchisiga aylantiradi: savol orqali izlanish, tasavvur, argument va xulosa paydo bo‘ladi. Natijada o‘qish — passiv jarayon emas, balki ijodiy tafakkur sahnasiga aylanadi.