MAS’ULIYATI CHEKLANGAN JAMIYATLARNI RO‘YXATDAN O‘TKAZISH: AQSH, GERMANIYA VA O‘ZBEKISTON QONUNCHILIGI QIYOSIY TAHLILI. - Choriyev Ulug‘bek Rustamovich, (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA'LIMNING INNOVATSION YO'NALISHLARI, 2025)
Mazkur maqolada mas’uliyati cheklangan jamiyatlarni ro`yxatdan o`tkazishning AQSH, Germaniya qonunchiligi bo`yicha o`rnatilgan tartibi, shuningdek ushbu davlatlardagi ro`yxatdan o`tkazish protsedurasidagi o`ziga xosliklar ko`rsatiladi, shuningdek, ushbu o`ziga xosliklarning ular qonunchiligiga kiritilishi, afzallik jihatlari va kamchiliklari tahlil qilinadi. Shuningdek, ayni xususiyatlar tahlili asnosida ularni O`zbekiston qonunchiligiga kiritish-kiritmaslikning obyektiv jihatlari ko`rib chiqiladi va muallif tomonidan maqbul takliflar beriladi. Ushbu maqolaning dolzarbligi mas’uliyati cheklangan jamiyatlar shaklidagi yuridik shaxslar ko`plab davlatlar amaliyotida eng ko`p tarqalgan yuridik shaxs bo`lganligi sababli ularni ro`yxatdan o`tkazishga doir to`g`ri va samarali normalarning o`rnatilishi davlatning iqtisodiy holatiga ijobiy ta’sir ko`rsatadi, shuningdek davlatimizda tabdirkorlikka oid qonunchilikni yanada takomillashtirishga yordam beradi. Mavzu doirasida xorijiy va milliy olimlarning fikrlaridan, ilmiy ishlaridan, qilgan tadqiqot natijalaridan, Gazeta va jurnallardan, xorij mamlakatlari qonun hujjatlaridan maqsadli havolalar berildi. Ushbu mavzuni o`rganish qanchalik muhim ekanligi aks ettirildi.